2021-11-07 07:20:17• hírek • MTI

Kézműveseket keresnek a Notre Dame újjáépítéséhez

fotó: commons.wikimedia.org / Wandrille de Préville
fotó: commons.wikimedia.org / Wandrille de Préville

A két és fél évvel ezelőtti tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre Dame székesegyház újjáépítéséhez tehetséges kézművesek segítségét kérik.

Mintegy száz különböző nagyságrendű pályázatot írnak ki, hogy kézműves cégek vagy önállóan dolgozó mesterek részt vehessenek az újjáépítésben – mondta Jean-Louis Georgelin tábornok, a Notre-Dame helyreállításáért felelős állami hatóság elnöke.


2019. április 15. estéjén a párizsi Cité-szigeten lévő világhírű székesegyház lángokba borult. A tűz a tetőszerkezeten terjedt, és a felújítás alatt álló, középkori épület nagy részét elborította. Még nem tisztázták teljesen, rövidzárlat, vagy égő cigaretta csikkje okozta-e a tüzet.


„A műemlékvédelemben szakértelemmel rendelkező kézműveseket és vállalkozásokat hívunk fel arra, hogy induljanak a pályázatokon, jelentkezzenek az építők közé, akik lelkesen és elszántan dolgoznak azon, hogy a katedrális 2023-ben újra megnyíljon a hívek és a turisták előtt” – mondta a tábornok pénteken.


„A huszártorony, valamint az északi és a déli kereszthajók restaurálása, a belső felújítás befejezése két szimbolikus jelentőségű projekt, amelyekhez a rengeteg faipari, állványépítői és tetőfedői szaktudás szükséges, amint a kövek, a falak, az asztalosmunkák, a festmények és ötvösművek, az üvegablakok és a szobrok restaurálásához is” – tette hozzá.


Az újjáépítés költségeinek becslését még nem közölték. Eddig nagyjából 840 millió euró adomány gyűlt össze, többek között alapítványoktól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: